«МИ ВИСМІЯЛИ ТЕНДЕНЦІЇ СВІТОВОГО КІНЕМАТОГРАФА, ЗАХИЩАЮЧИ УКРАЇНСЬКУ КЛАСИКУ ВІД ПОПУЛЯРНИХ РІШЕНЬ» – ВІДПОВІЛИ У «ДИЗЕЛЬ ШОУ»

Представники «Студії» прокоментували звинувачення у расизмі та гомофобії

Навколо чого скандал?

30 квітня цього року в ефірі телеканалу ICTV вийшов 91 випуск найуспішнішого гумористичного проекту країни – «Дизель Шоу». У ньому відбулася прем’єра номера з назвою «Тарас-Папуас нашого кіно. До чого довели вимоги «Оскара».

Він, як і весь випуск, пройшов успішно на каналі ICTV – за комерційною аудиторією (18-54, 50+) рейтинг 4,6%. Частка показу склала 17,5%, що на 84% вище за частку каналу у 2021 році. Під час показу даного номера частка показу трималася на рівні 22-23%.

По цільовій аудиторії каналу (М 30-50, 50+) рейтинг усього випуску – 5,0%, частка 20,1%.

Повтор випуску №91 від 7 травня ще й поліпшив результат – за комерційною аудиторією (18-54, 50+) рейтинг 5,3%. Частка показу склала 20,0%. Програма очолила п’ятничний рейтинг серед усіх програм і усіх каналів. Тобто, загалом випуск переглянуло близько 6 млн глядачів.

На офіційних каналах у ютубі «Дизель Студіо» – 1,6 млн переглядів у випуску та у номера на каналі ICTV – 775 тисяч переглядів.

Для тих, хто не бачив номер, публікуємо посилання: https://www.youtube.com/watch?v=vRy2Sh4hFiQ 

Нагадаємо, що він закінчується наступним монологом Миколи Гоголя у виконанні актора Євгена Сморігіна (хронометраж 24:01 – 24:28):

«Если бы я знал, что мои произведения ожидает в будущем, я бы сжег не только «Мёртвые души». Послушайте вы, ремесленники, ну почему вы постоянно лезете в наши произведения, а? Вам нужно испортить сюжет? Напишите свой и потом портите. А в произведения классиков не лезьте, они вас всех переживут». (тривалі оплески)

Думка глядачів за три місяці

Після прем’єри у квітні і далі впродовж місяця думка глядачів була однозначною – номер крутий! До виникнення штучного скандалу глядачі у коментарях під відео, повністю подивившись номер, а не його вибіркові моменти, пишуть:

«Вообще-то, если кто-то не заметил, то ребята шутили над требованиями к фильмам номинированным на “Оскара” и нетфликсовскими заморочками».

«Оскар в студию!!!! Номер шикарен!»

«Отличная миниатюра 🔥 Вы со своей толерантностью уже с ума сходите. Действительно пропаганда афроамериканцев и разных сексуальных меньшинств задолбала…»

«Как можно так тупить? Сцена высмеивании того, что происходит в кино, где белых персонажей играют чёрные, сейчас мода на радугу и чёрное движение в кино… Че тупишь-то то!!»

«Леваки не понимают юмора и готовы забанить за инакомыслие»

«Ребята, вы молодцы! Жаль только – видать Зе сильно расстроен, что теперь ваше шоу стало популярнее Квартала. Нападки на вас начнут усиливаться!» 

І тільки днями стрічка соцмереж «Дизеля» стала пістрявити однаковими фразами армії ботів про расизм і гомофобію.

У чому була задумка?

Єгор Крутоголов, художній керівник «Дизель Шоу», спільно з Олексієм Бланарем, шеф-редактором проекту, підкреслюють – ідея написання такого номера виникла з двох причин:

– Перше, нас обурила новина, що у музичному фільмі «Попелюшка», нової екранізації від Sony та Amazon Prime, фея буде гендерно-нейтральної та невизначеної статі. Я тепер не знаю, як це пояснити своєму маленькому синові Максу, коли ми прочитаємо казку Шарля Перро, а потім він раптом подивиться фільм, – каже Єгор.

– Друге, – додає Олексій, – нас, творців і авторів, здивувала позиція Американської кіноакадемії «Оскар», яка випустила низку квот. Представники Академії у процентному співвідношенні прописали, яка кількість представників етнічних груп, ЛГБТ та людей з фізичними особливостями і навіть, увага, жінок, має зніматися у фільмах! Ми не згодні, м’яко кажучи.

Нагадаємо, представники «Дизеля» у своїх інтерв’ю раніше завжди акцентували увагу, з чого вважають неприпустимим сміятися:

– Віросповідання, свобода вибору, людське здоров’я. Ми за рівноправність людей. Однаково сильно любимо всіх глядачів, які розуміють обидві мови, якими ми жартуємо. Наша якість гумору їм близька та зрозуміла. Цим роликом ми точно не хотіли нікого образити, і це справжнісінький приклад сатири, – акцентує Єгор Крутоголов.

– А якщо гумор нашого шоу не зрозумілий, звертайтеся до авторів проекту, тобто до нас. Але не вигадуйте неіснуючих дурниць, – запрошує Олексій Бланар. – Нагадаю, висновок цього номера такий: «Послушайте вы, ремесленники, ну почему вы постоянно лезете в наши произведения, а? Вам нужно испортить сюжет? Напишите свой и потом портите. А в произведения классиков не лезьте, они вас всех переживут». (цитата повністю приведена вище) Ми висміяли тенденції світового кіно, намагаючись захистити українську класику від популярних рішень.