МАЙСТЕР-КЛАС ІЗ РОЗПИСУ ЯЄЦЬ: «ДИЗЕЛІ» РОЗПОВІЛИ ПРО РОДИННІ ВЕЛИКОДНІ ТРАДИЦІЇ

16 квітня українці відзначають велике свято Великодня. Для більшості воно пов’язане із сімейними традиціями. «Дизелі» розповіли про свої: хто проводить майстер-клас із розпису яєць, а хто випікає найсмачніші паски? Читайте в нашому матеріалі.

Побачитися з родиною на свята — ось про що мріє художній керівник «Дизель Студіо» Єгор Крутоголов. Для нього Великдень завжди асоціювався із сімейним теплом та затишком. А останній рік особливо підкреслив любов до дружини й дітей.

— Дуже хочу побачитися з родиною, скучив за ними. Вони в березні були за кордоном на змаганнях, ми довгий час не бачилися. Тому план на свято один — побути разом. І наразі це найголовніше, — ділиться Єгор. 

Зустрітися з родиною мріє і Дмитро Танкович. Його дружина й донька наразі далеко за кордоном. Але й там не забувають про українські великодні традиції.

— Коли ми були разом, дівчата ходили в церкву, готували вечерю. Думаю, що за кордоном вони будуть продовжувати цю традицію, — припускає Дмитро. 

Торік Яна Глущенко теж вимушено перебувала за кордоном на Великдень. А для неї це завжди було сімейне свято, коли вся родина збирається разом.

— Я дуже люблю це свято. Раніше, ще до мого заміжжя, у нас була сімейна традиція: я приїздила до батьків, і ми вночі йшли до церкви. Випікати паски — такої традиції в нашій родині немає. Колись із мамою робили сирну паску, вона була дуже смачна. Цьогоріч я спробую сама щось спекти. Можливо, щось вийде, — розповідає Яна.

Та й за тисячі кілометрів від дому акторка дотримувалася теплих українських традицій. І за декілька днів до свята готувалася разом зі знайомими.

— Минулого року я була за кордоном разом зі своїм сином. Знайомі дівчата пекли паски, і ми фарбували яйця, як це було раніше: у спеціальний писачок наливали віск і розписували їх. Я намагалася зробити гарний візерунок, але він не дуже вдалий вийшов на перший раз, проте з душею, — ділиться враженнями Глущенко. — Але найбільше мене здивувало, коли ми прийшли до місцевої церкви, де батюшка освятив нас пучком петрушки.

Свій майстер-клас із розпису великодніх яєць може дати Євген Сморігін. Це вже сімейна традиція, що в переддень свята збирає за одним столом усю велику родину.

— Наша родинна традиція на Великдень — фарбувати яйця. Беремо воскові олівці, у спеціальну підставку ставимо відварені яйця, і поки вони ще гарячі, розмальовуємо. Хто як уміє, у кожного з’являються різні візерунки. Потім на декілька хвилин кидаємо їх у воду із червоним барвником. Коли яйця висохнуть, кожен знаходить своє, і ми всі б’ємося — теж така невеличка традиція, розповідає Женя. 

У його колег Євгена Гашенка та Олександра Бережка теж є сімейний звичай на Великдень — ходити до церкви. Окрім того, дружина Сашка сама готує паски. А от у родині Юлії Мотрук була справжня боротьба за цю традицію. Адже акторка декілька років сама випікала паски, поки цю справу не перейняв її чоловік.

— Колись я пекла за рецептом своєї бабусі, де обов’язково були родзинки. Я внесла свої корективи й додавала цукати. Останні 3 роки ми сперечаємося із чоловіком, хто буде це робити. Я довго тримаю оборону, а потім здаюся на його користь. Цікаво, що в чоловіка немає єдиного рецепта — він усе робить на око, як відчуває, але при цьому все виходить дуже смачно, — каже Юля. 

Торік акторка вимушена була виїхати в безпечніше місце на Закарпаття, де ознайомилася з місцевими традиціями.

— На Закарпатті не солодка паска: її нічим зверху не поливають. Вона як хлібчик. Викладають її у формі хреста. Ще є традиція розпису яєць — це неймовірна краса, — ділиться спогадами Мотрук.

Бажаємо, щоб у свято Великодня всі родини були разом під мирним українським небом. Шанували та зберігали традиції, які передалися нам із покоління в покоління.

Більше новин читайте на сайті dizelstudio.com та в офіційних спільнотах «Дизель Студіо» у соціальних мережах.