КОД НАЦІЇ: АКТОРИ «ДИЗЕЛЬ ШОУ» РОЗКАЗАЛИ ПРО СВОЇ ВИШИВАНКИ

Кожен третій четвер травня в Україні відзначається Всесвітній день вишиванки. Це свято вже набуло міжнародного масштабу, а зараз має дуже особливий сенс. Актори «Дизель Студіо» розказали про свої перші вишиванки і яке значення для них має автентичний український одяг.

У Єгора Крутоголова вишиванка асоціюється з «Дизель Шоу». Бо саме тут йому подарували першу вишиту сорочку.

— Моя перша вишиванка — та, яка на мене не налазить (сміється). Насправді першу вишиванку мені подарували в «Дизель Шоу». Це класна і зручна річ, бо я люблю носити щось навипуск, oversize і щоб дихало, — ділиться актор.

До речі, про вільний крій. На Миколаївщині, звідки родом Єгор Крутоголов, вишиванки вирізнялися чотирикутним вирізом і вільним кроєм краю рукавів, без зборів і манжетів. Що стосується орнаменту, тут переважали рослинні мотиви: сосни, дубове листя, шишки хмелю, квітучі гілки. Такий елемент, як лінія, був символом землі або межею між добром і злом. Найпоширенішими були червоний, чорний, іноді сірий та сіро-блакитний кольори.  

— Моя перша вишиванка була ще у школі. До неї в мене була груба плетена українська спідниця у квадратик. Я її дуже любила. У такому вбранні ще з дитячого садочка виступала на святах. Потім воно перейшло зі мною і в школу. А коли я ходила до танцювального колективу «Веселка», ми самі розшивали костюми. Я купувала блискітки, бісер і забивала орнамент побільше, щоб добре блищало зі сцени, — згадує Юлія Мотрук, яка також із Миколаєва.

Любов до автентичного одягу наша акторка зберегла і донині. На вінчання зі своїм чоловіком теж обрала український одяг.

— У мого чоловіка Леоніда була сорочка, у мене — сукня. Вишиванка довжиною в життя. Вони зараз у нас вдома. Дай Боже, щоб вціліли, — турбується Юля.

Нині акторка перебуває на Заході Україні, куди виїхала на початку повномасштабної війни. І там Юля знайшла улюблений одяг — ось подивіться, які фото вона зробила зі своїм чоловіком у вишиванках.

https://www.instagram.com/motrya_mo/

Зараз вишиванки набули особливого значення для кожного.

— До війни День вишиванки для мене був просто днем, коли всі одягали лляні вироби з орнаментом. Зараз я розумію, що це символ об’єднання народу. У мене немає своєї вишиванки, але коли з’явиться можливість, я обов’язково куплю їх для всієї моєї родини. І ми будемо гуляти мирним Києвом, зустрічати таких же мирних, щасливих людей та фотографуватися на фоні блакитного неба, — ділиться своїми планами Євген Сморігін.

— Впевнений, що вишиванок та їх поціновувачів буде ставати все більше й більше не тільки в нашій країні, а й по всьому світу, — додає Єгор Крутоголов.

Більше новин читайте на сайті dizelstudio.com та в офіційних спільнотах «Дизель Студіо» у соціальних мережах.